Skip to main content

Augusz-ház

Szekszárd Széchenyi utcájában található az Augusz-ház jellegzetes épületegyüttese, amelyik nemcsak látványos építészeti emlék, hanem művészettörténeti jelentősége is van.

Liszt Ferenc, a híres zeneszerző és zongoraművész négy alkalommal járt a házban báró Augusz Antal barátjánál. Augusz 1843-ban már alispán volt, kiváló politikai karriert futott be, színházvezető volt és mecénás, ugyanis igen kedvelte a művészetet, különösen a zenét, nagyon művelt, sok nyelven beszélő ember volt. Az Augusz-házban jelenleg a Liszt Ferenc Zeneiskola működik, ahol egy mellszoborral, egy emléktáblával és egy festménnyel is emléket állítottak a zeneszerzőnek.

Az Augusz-ház tulajdonképpen egy három épületből álló épületegyüttes. Az egyik romantikus stílusban átépített későbarokk stílusú, a középső klasszicista, és az utolsó a későbarokk stílusjegyeket viseli. Augusz Antal a korábban már apja által megvásárolt épületeket klasszicista stílusban átépítette és kibővítette, 1860 és 1870 között Stann Jakab építész tervei szerint romantikus stílusjegyekkel lett átépítve az épület északi szárnya a három ház összekapcsolásával. Az ihletadó egy Trieszt melletti kastély volt, a Miramare kastély.

Az 1820 körül épült kékesszürke színű déli rész a ház legrégebbi épületrésze, amelyiknek a helyén valaha a Fekete Elefánt fogadó állt, amelyikben 1789-ben még II. József is vendégeskedett. A középső, klasszicista stílusú épület 1830 körül épülhetett, itt lakott Liszt Ferenc a hosszabb látogatása idején, és itt alkotta meg Augusz Antalnak ajánlva a nyolcadik magyar rapszódiát. Az épületben 1894-től a Szekszárdi Kaszinó nyújtott kikapcsolódást a tehetősebb polgároknak, majd 1905-től az ország első közgazdasági és társadalomtudományi szakkönyvtára működött itt.

A Liszt Ferenc Zeneiskola 1973-ban foglalta el az épület első emeletét. A ház nyugati homlokzatán Wigand Edit 1931-ben készült domborműves táblájával emlékeztek meg Liszt Ferencről. Az épületben 1996-tól Farkas Pál szobrászművész Liszt Ferencről készített mellszobra fogadja a zeneiskola tanítványait, látogatóit. A hangversenyteremben Baky Péter festményei láthatók, az egyik Liszt Ferencet, a másik Augusz Antalt ábrázolja.

Nemzeti Zászló
ENG
DE
promethus-park01
Látnivalók

Prometheus park

adminadminoktóber 22, 2023
Close Menu
Adatkezelési tájékoztató
© 2023 Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata