Skip to main content

Belvárosi templom

Szekszárd belvárosában, a történelmi múltú Béla király téren található a római katolikus Urunk mennybemenetele templom, amelyik 1802 és 1806 között épült későbarokk stílusban. Ez a templom Közép-Európa legnagyobb egyhajós római katolikus temploma.

A templom története 1794-ig is visszanyúlik, a helyén állt már egy templom, amelyik 1794. augusztus 7-én egy szörnyű tűzvészben hatszáz más épülettel együtt leégett. A templomból Szluha György plébános menekítette ki az oltáriszentséget és a miseruhákat.

A plébános töretlen munkájának köszönhető, hogy 1802 májusában lerakták az új templom alapkövét. A terveket barokk és már klasszicizáló stílusban Tallher József udvari építész készítette, a kivitelező Schmitt Vencel szekszárdi építőmester volt. A templom belső terében a kései barokk stílusa mellett helyenként a copf stílus is szerepet kapott.

A szép főoltár mozaikberakással carrarai márványból készült. Az oltárképek közül a Krisztus mennybemenetelét ábrázoló főoltárkép Schmidt József bécsi festőművész munkája.

A templom berendezése, a szószék, a főoltár és két mellékoltár 1800 körül készült copf stílusban. A szószék Buck József pécsi művész alkotása, a baloldali mellékoltár a város védőszentje, Szent László király tiszteletére lett emelve. A szentély feletti falfestmény Krisztus születését és a Háromkirályok imádását jeleníti meg. Alatta a négy próféta Izaiás, Jeremiás, Ezekiel, és Dániel látható. Majd a harmadik mezőben a Urunk színeváltozása látható, Máté, Márk, Lukács és János evangélistákkal. A Feltámadás jelenete a nagy kupolán látható, amelyik Stephan Durlach osztrák festőművész alkotása.

Az 1875-ös orgona a pécsi Angster orgonagyár munkája. A díszes üvegablakok 1905-ben készültek Wosinsky Mór plébános kezdeményezése után, amelyek Tury Gyula festőművész tervei szerint készültek el.

1925-ben gyerekek rosszalkodtak a templom tornyában, és az leégett. 1926-ban kapott új toronysisakot, ekkor Diczenty László tervei szerint és Groh István iparművészeti tanár vezetésével végeztek helyreállításokat, amelyek 1928-ban fejeződtek be. A templomban 1930-ban szentelték fel a Szent Imre szobrot, amelyik Konrád Sándor szekszárdi szobrász alkotása.

A templom főbejáratától jobb oldalra található Szentkereszt-kápolnában álló feszület 1939-ben készült Lunova Jenő iparművész jóvoltából.

Nemzeti Zászló
ENG
DE
promethus-park01
Látnivalók

Prometheus park

adminadminoktóber 22, 2023
szent-laszlo-00
Látnivalók

Szent László szobor

adminadminoktóber 17, 2023
Close Menu
Adatkezelési tájékoztató
© 2023 Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata