Skip to main content

DBU (Magyarországi Német Színház)

A Magyarországi Német Színházat 1983-ban alapították a Tolna megyei megyeszékhelyen, Szekszárdon. 1994-ben lelt a mai otthonára, a szecessziós stílusban épült belvárosi épületben, amelyik korábban a Mozgó Világ mozi otthona volt.

A színház fő feladatai a német nyelv és a német nyelvű színházi irodalom ápolása és közvetítése, valamint a magyarországi németek kulturális értékeinek és hagyományaink megőrzése. A teátrum egyúttal hídként is szolgál a magyar többségi és a német kisebbségi kultúra között. Az előadásokat magyar nyelven feliratozzák.

A repertoár minden évadban tartalmaz klasszikus és kortárs darabokat a felnőtt és a tizenéves közönség számára, egy osztálytermi darabot a középiskolás korosztály számára, és egy színpadra alkalmazott mesét a kisgyermekek számára. Minden második évadban műsorra tűznek egy, a magyarországi német kisebbség történetének valamelyik kiemelt aspektusát feldolgozó produkciót is. A színházpedagógiai programjaik révén nagy hangsúlyt fektetnek az oktatási intézményekkel való együttműködésre és a fiatalok színházi nevelésére.

Mivel a német nemzetiség az ország területén elszórtan él, a DBU csapata szinte minden előadásával rendszeresen járja a vidéket. Ezen túlmenően a színház jó szakmai és partneri kapcsolatokat ápol a német nyelvterületen élő és/vagy működő szerzőkkel, társulatokkal és színházakkal is.

A színészek csapata német és magyar színészekből áll. Kiterjedt vendégművész körrel rendelkeznek Németországban, Ausztriában és Magyarországon. Német, osztrák, magyar és szerb rendezőkkel, valamint díszlet- és jelmeztervezőkkel dolgoznak együtt.

A DBU magáénak érzi a „sokféleség egysége” európai gondolatot, és ezzel átitatva kíván hosszú távon fennmaradni Magyarországon a német nyelv és kultúra egyik fontos és meghatározó centrumaként.

Google maps útvonal megnyitása
Nemzeti Zászló
ENG
DE
Látnivalók

Séd-patak

adminadminoktóber 22, 2023
Close Menu
Adatkezelési tájékoztató
© 2023 Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata