Skip to main content

Mészöly Miklós szülőház

Mészöly Miklós márvány emléktábláját az özvegye, Polcz Alaine jelenlétében a születésnapján avatták a városban, a Bezerédj utcában, a szülőháza falán. 

Az író időtlen városát „Úgy lehetne elképzelni, ahogy a valóságban is volt – […] – rejtély, hogy miért. (A jelenről nem is beszélünk, hiszen ki tudja, hogy éppen most mi történik).”

A portréja a szülőháza faláról nézi az arra járókat.

Polcz Alaine, Mészöly Miklós özvegye 2003-ban Szekszárd városának ajándékozta közös budapesti lakásuk berendezési tárgyainak, valamint könyvtáruknak a nagy részét. Ezzel teremtette meg a szekszárdi Irodalom Háza – Mészöly Miklós Múzeum alapjait, amelyik az író emlékének az ápolása mellett a feladatának tekinti a Tolna vármegyei irodalmi emlékek időszaki kiállításokon való bemutatását, az irodalom iránti érdeklődés felélesztését, illetve színvonalas programok szervezését az irodalomszerető közönség számára. A Mészöly Miklós Emléknap – emléktábla felavatása, egész napos program – a születésének az évfordulóján, 2004. január 19-e óta kerül minden évben megrendezésre. Ezen a napon adják át a szintén 2004-ben alapított Mészöly Miklós-díjat, valamint a város által alapított Mészöly Miklós-emlékplakettet.

Nemzeti Zászló
ENG
DE
Close Menu
Adatkezelési tájékoztató
© 2023 Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata