Skip to main content

Irodalom Háza – Mészöly Miklós Múzeum

Szekszárd főteréről rövid sétával érhető el a Séd-patak kanyarulatában, Babits Mihály szülőháza szomszédságában a szecessziós homlokzatú, földszintes polgárház, az Irodalom Háza, benne a Mészöly Miklós Múzeum.

Mészöly Miklós hagyatékának jelentős részét az özvegye, Polcz Alaine 2003-ban az író szülővárosának, Szekszárdnak ajándékozta.

Az Irodalom Házában létrejött állandó kiállítás valósághűen idézi fel Mészöly Miklós és Polcz Alaine budapesti lakásának két részletét. A miliőben, amelyik az írót több mint ötven évig körülvette, és amelyik az irodalmi élet egyfajta központja is volt, az ötvenes évektől kezdve élénk társasági élet zajlott. Gyakori vendégek voltak az íróbarátok, majd a tanítványok. Az antik bútorokkal berendezett könyvtárszobában az író nagy biedermeier íróasztala áll, rajta látható az évtizedekig használt írógépe. A zsúfolt könyvespolcok felett a barátok által ajándékozott festmények, művészeti reprodukciók láthatók.

A puritán kis háló-dolgozószobában az erdélyi csergével borított ágya található. Közvetlenül a feje mellett lógott a falon a szekszárdi borrend medálja, a Demokratikus Charta 1992. szeptember 4-ei nagygyűlésének belépőkártyája és egy amerikai emlék. Egyszerű íróasztala felett megsárgult fotók, képek. Az ágy felett és a falakon körben könyvekkel megrakott polcok sorakoznak. A két szobában együtt több mint 2500 kötet látható.

Az Irodalom Háza – Mészöly Miklós Múzeum a Wosinsky Mór Megyei Múzeum kiállító- és kutatóhelye.

Nemzeti Zászló
ENG
DE
liszt-ferenc-szobor01
Látnivalók

Liszt Ferenc szobra

adminadminoktóber 22, 2023
Close Menu
Adatkezelési tájékoztató
© 2023 Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata