Skip to main content

Aki ellopta a tüzet

Szekszárdon a Szent István téren, a Babits Mihály Kulturális Központ közelében található a Prométheusz park, amelyik a Prométheusz-szoborcsoportról kapta az elnevezését. A parkot Mőcsényi Mihály, a tájépítészet, a tájrendezés professzora hozta létre. 

A Prométheusz-szoborcsoport alkotója Varga Imre, Kossuth-díjas szobrászművész. A Prométheusz-szobor környezete a szobrász elképzelései szerint lett kialakítva, amely elgondolás hazánkban egyedülálló. Varga Imre Prométheusz című alkotása 1965-ben lett első ízben bemutatva a Műcsarnokban, akkor a szobor ábrázolása igen nagy port kavart, többeknek nem tetszett, és elég súlyos kritikákkal illették az akkoriban még újszerű anyaghasználattal és túl modern kifejezésmóddal készült kompozíciót. Az első elgondolás szerint az alkotás Veszprémnek készült, de a város nem volt hajlandó elfogadni, így az eredeti szobrot az Antwerpen – Middelheim-i Parkmúzeum vásárolta meg. A kiváló szobrászművész, Varga Imre alkotása hazánkban tizenhárom év elteltével, megérdemelten 1978-ban kikerült Szekszárd Szent István terére, már keselyűkkel kibővítve.

A mitológiai Prométheusz az istenek hegyéről ellopta az emberek számára a tüzet, ezért az istenek a Kaukázus egy sziklájához láncolták, ott a máját marcangolta egy saskeselyű, ami ugyan mindennap visszanőtt, de szörnyű szenvedéssel járt. Ezt a történetet ábrázolja a szoborcsoport. Egy hatalmas kövön áll az acél Prométheusz a feje felett lobogó tüzet tartva, az egyik keselyű egy sziklán üldögél és vár, míg a másik éppen felé repül.

Nemzeti Zászló
ENG
DE
Következő
borkut-01
Látnivalók

Borkút

adminadminoktóber 17, 2023
Látnivalók

Séd-patak

adminadminoktóber 22, 2023
Close Menu
Adatkezelési tájékoztató
© 2023 Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata