Skip to main content

Szent László-szobor

I. László király Szekszárd város védőszentje. A lovagkirály az apja sírját látogatóban járt egyszer Szekszárdon.

Nagy Benedek szobra a Képes Krónika díszes „p” iniciáléja alapján a Szent László-legenda leányrabló motívumát, a „kun” vitézzel gyürkőző László királyt ábrázolja, aki Cserhalomnál „dicsően harczola, / S lett az üldött nőerény védangyala”. A tartóoszlopon olvasható írás a Szent Lászlót dicsérő 1470 körüli latin ének magyar fordítása.

Az alkotó az avatáskor a Tolnai Népújság munkatársának a következőket mondta: „Nem volt más fellelhető motívum, csak illusztrációk. Szobrászati elem nincs, amit fel lehetett volna használni. A Szent László esetében a négy figura megkomponálása volt az izgalmas. A sík keret megformálása azért nem volt ördöngösség, mert ha jobban megnézzük a Képes Krónika iniciáléit, kiderül, hogy roppant plasztikusak. Csak egy kicsit kellett keményíteni a plasztikáját, s akár kubista szerkezeteket is ki lehet alakítani a motívumaikból.”

A szoborkút a szekszárdi belváros funkcióbővítő fejlesztése eredményeként 2013 nyarán került a börtön és bíróság épületének nyugati oldaláról annak a keleti oldalára, László apja, Béla király szobrának a közelébe, a legendabeli Szent László-kút helyére. A szobor lábától induló csobogó a Vármegyeháza előtti mészkőfalon folyik végig.

Nemzeti Zászló
ENG
DE
muzeum02
Látnivalók

Wosinsky Mór Múzeum

adminadminoktóber 22, 2023
liszt-ferenc-szobor01
Látnivalók

Liszt Ferenc szobra

adminadminoktóber 22, 2023
muveszetek-haza01
Látnivalók

Művészetek háza

adminadminoktóber 22, 2023
Close Menu
Adatkezelési tájékoztató
© 2023 Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata