Skip to main content

Vármegyeháza

A 19. század elejére a szekszárdi megyeháza az apátság területén lévő épületekből, az 1780-as évektől tartó, szinte folyamatos átépítésekkel, bővítésekkel egy központi udvart körülölelő, egyemeletes épületegyüttessé alakult. Az 1820-es évekbeli további bővítésekre több terv is született, de a megvalósuláshoz vagy a felsőbb hatóságok jóváhagyása, vagy a pénz hiányzott.

1825-ben Csapó Dániel (1778-1844) alispán javaslatára a vármegyei közgyűlés elfogadta, hogy a megyeháza építésére összegyűlt összeget a megye birtok nélküli nemesei önkéntes adományokkal egészítsék ki és hozzájárult, hogy az adózó nép robotjának egy részét a megyeháza építkezésénél dolgozhassa le.

1826-ban az építési bizottság ismét Csapó Dániel javaslatára Pollack Mihályt (1773-1855) kérte fel a megyeháza terveinek elkészítésére. Csapó és Pollack kapcsolata régebbi keletű, már 1807-ben baráti szálak fűzték össze őket, majd 1819-ben Csapó tengelici kúriájának tervét a barátságukra hivatkozva szívességből készítette el az építész.

A vármegyeháza elkészült terveit a megyei közgyűlés 1827. augusztusában fogadta el, a kivitelezési munkák 1828 tavaszán kezdődtek meg a helybeli Stann Jakab építőmester vezetésével. Az épület, a közgyűlési termet magába foglaló déli szárny kivételével 1830-ra elkészült, Csapó Dániel 1830. szeptemberében mutatta be a vármegyei közgyűlésnek. Az új épületszárny osztatlan sikert aratott. Ezt kihasználva Csapó újabb pénzt kért az építkezés befejezéséhez, melyet a közgyűlés megszavazott.

Az épület 1833-ban készült el teljesen. Pollack a nagy műveire jellemző figyelemmel foglalkozott az apró részletekkel is. Valószínűleg ő tervezte a nagyterem csillárjait, a főkapu és a nagyterem kilincsvereteit is. Az épületet 1836-ban Esterházy Károly (1799-1856) főispán beiktatásakor avatták fel. Ekkor ültették el az udvaron a három tiszafát is.

A szekszárdi megyeháza Pollack Mihály egyik legfontosabb vidéki középülete, nyugodt tagolásával, ünnepélyes homlokzatával, jó térhatású zárt udvarával egyszerre hagyományos és korszerű, egyszerű és méltóságteljes.

Google maps útvonal megnyitása

Nemzeti Zászló
ENG
DE
szent-laszlo-00
Látnivalók

Szent László szobor

adminadminoktóber 17, 2023
irodalom-haza-01
Látnivalók

Irodalom háza

adminadminoktóber 22, 2023
Close Menu
Adatkezelési tájékoztató
© 2023 Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata